Lake and Fell

private residence, the Lake District

 
 

On the banks of Lake Windermere, Studio Peascod completed a large verre églomisé glass wall piece for a new contemporary extension to a traditional Lakeland dry stone house.

Panoramic vistas of the Langdale Pikes and the lake’s expansive waters engulf the property. These breathtaking views, visible through the building's large glass windows formed the inspiration of the piece.

Working closely with Manchester based architectural designers Li Lui Ltd the wall piece was positioned at the foot of an imposing central steel staircase leading to the bedroom area upstairs.

The piece reflects both the tread of the stair and the lake outside creating a visual play suggestive of a pier leading into the water.

Starting with ink drawings, executed using large Japanese brushes, the design of the piece developed organically. Utilising reflection, opacity and texture, the ever-changing atmospheric conditions of the Lakes are amplified in the surface of the glass.

By night the piece transforms once again, illuminated around its perimeter through an integrated LED frame revealing new depths.

One of the lightest wall pieces Studio Peascod has ever made, the limited palate that includes flashes of dusty pinks and aqua blues, complimented the interior decor while the central swathe of reflective gold provided a structural element to navigate the eye.

The piece was hugely effective in visually integrating the poetics of the dramatic external geography within the warm intimacy of an interior domestic space. The project demonstrates what can be achieved through close communication between client, architect and Studio Peascod.